טיפול שורש
מדוע יש צורך בטיפול שורש ?
טיפול שורש מבוצע בשיניים, אשר תעלות העצב שלהן (המכונות לעיתים גם תעלות השורש או שורשי השן) ניזוקו והזדהמו בצורה בלתי הפיכה. זיהום זה נובע, לדוגמא, מעששת ("חור" בשן) שהוזנחה ולא טופלה בשלביה המוקדמים.
מהו טיפול שורש?
טיפול שורש זהו טיפול המבוצע לאורך תעלות השורש ומטרתו ניקוי התעלות, חיטוי התעלות ואיטומן כך שלא יתאפשר לחיידקים ופתוגנים אחרים לעבור מחלל הפה (שם הם חיים בסביבתם הטבעית) לכיוון עצם הלסת ומשם לאיברים נוספים. אודות מבנה השן
לזימון תור
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
טיפול שורש המבוצע בקפידה כולל:
- אבחנה- במרפאת השיניים שלנו נאספים הממצאים (בדיקה וצילומי רנטגן רלוונטים) ומתבצעת ההחלטה כי נדרש טיפול שורש.
- בידוד השן מסביבתה (רוק וחיידקים)- שלב זה חשוב ביותר ומבוצע באמצעות התקן על גבי השן המטופלת (התקן זה נקרא סכר גומי), חשיבות בידוד השן להצלחת הטיפול הוכחה מעל לכל ספק ברור בספרות המדעית.
- הכנת כותרת השן ואיתור מספר התעלות- שלב חשוב ביותר. לכל שן יש מספר תעלות אופייני, עם זאת קיימות שונויות רבות אותן יש להכיר ולחפש, ניסיון הרופא והמכשור עימו עובד מהווים פקטור חשוב בשלב זה. במרפאת השיניים שלנו פעולה זו נעשית תמיד תחת הגדלה ובסבלונות רבה, היות ואי מציאת תעלה יכול לגרום לכשלון הטיפול כולו.
- מציאת אורך התעלות ואפיון צורתן- שלב זה נעשה באמצעות מכשור אלקטרוני חדשני הנמצא במרפאת השיניים שלנו. מלבד מציאת אורך מדוייק, יש להאריך את צורת התעלות ואת מידת הכיפוף שלהן, ככל שדרגת הכיפוף גדולה יותר ישנו קושי רב יותר בשלב הניקוי והחיטוי.
- ניקוי וחיטוי התעלות- חשיבות פעולה זו ברורה לחלוטין, יש לחטא את התעלות לכל אורכן נציין כי המכשור איתו אנו עובדים במרפאת השיניים הינו המתקדם ביותר הקיים כיום לניקוי וחיטוי התעלות, המכשירים איתם אנו מנקים עשויים מניקל טיטניום דבר המקנה גמישות רבה למכשיר ויכולות חדירה גם לשורשים בעלי דרגות כיפוף גבוהות במיוחד, מבלי לגרום נזק למבנה התעלות.
- איטום התעלות- בסיום ההכנה והחיטוי יש לאטום את אזור התעלות לצורך מניעת כניסה של זיהום נוסף.
- איטום הכותרת והשלמתה- נקרא גם ביצוע מבנה. החלק הכותרתי, שעבר הרס רב, מושלם באמצעות חומרים שונים ונבחר לפי שיקולים רבים, אחד השיקולים החשובים הוא יכולתו של חומר המבנה לאטום בצורה אופטימלית את הכותרת ולמנוע מחיידקים (בעיקר) לחדור מחלל הפה לכיוון טיפול השורש שלנו ומשם לתוך הגוף.
ניתן להתרשם כי ישנם שלבים רבים לצורך ביצוע טיפול שורש מצויין. אי עמידה בכל שלב וביצועו באופן קפדני, תגרור כשלון של טיפול השורש, במקרה הטוב (ניתן לחדש טיפול שורש) וכישלון השן במקרה הרע, כך שנצטרך לעקור את השן.
טיפול שורש טוב על פי תפיסת העולם שלנו דורש זמן וסבלנות (כפי שיעידו מטופלים שעברו אצלינו טיפול שורש – לחץ/י כאן ), כמו בכל טיפול הנעשה במרפאת השיניים שלנו, אין קיצורי דרך.
האם אחרי כל טיפול שורש חייבים לבצע כתר ?
התשובה היא לא. שיניים לאחר טיפול שורש הינן שבירות יותר, ולכן הרצון שלנו כרופאי שיניים להכתירן נובע מהרצון לשמור על שלמות הכותרת והשן כולה. במידה ובצענו הערכה כי שארית הכותרת הטבעית, בתום טיפול השורש והמבנה, מספיק חזקה לעמוד בכוחות השונים שיופעלו על השן, דוגמת, כוחות לעיסה, ניתן להשאיר את הכותרת אך ורק עם השלמת המבנה ולא לבצע כתר.
במידה והכותרת הטיבעית, שנותרה לאחר טיפול השורש וביצוע המבנה, חלשה ושבירה יש לבצע כתר בהקדם בכדי להגן על השן כולה מפני שברים עתידיים. במהלך הטיפול שלנו אנו נשתף אותך תמיד בהחלטה ונסביר מדוע יש או אין צורך בכתר.
האם טיפול שורש כואב ?
טיפול השורש עצמו אינו כואב. במידה וחוית כאב במהלך טיפול השורש משמע שחומר ההרדמה לא פעל כראוי, ברפואת השיניים המודרנית אין מקום לכאב במהלך אף טיפול ובפרט לא בטיפול שורש.
בתום הטיפול ועם חלוף ההרדמה המקומית תיתכן תחושת לחץ במקום ואף כאב, ולעיתים נדירות אף נפיחות מקומית.